fbpx Hoppa till innehåll

Begravningsövningen – värderingar

Introduktion

Det är över! Du ligger i kistan och inget mer kan göras åt ditt liv. Det är den tuffa men viktiga ingången i denna värderingsövning, som syftar till att tydliggöra för dig själv vad som är viktigt i just ditt liv. Övningen görs i två steg och behöver en del tid för att du ska få ut något av den – ge den utrymme.

Föreställ dig din begravning. Du ligger i kistan och runt den finns de människor som betytt mycket för dig i livet. En person håller ett minnestal om dig och ditt liv i två versioner.

Instruktion del 1

Föreställ dig vad talaren skulle säga om dig och ditt liv om du fortsatte leva som du gör nu, hur skulle det låta då? Vad stod du för, vilka värderingar gav du uttryck för? Vad skulle talaren säga om dig i egenskap av partner, förälder, vän, son / dotter, medarbetare? Vilka intryck skulle ditt sätt att handskas med yrkesval, utbildning och personlig utveckling ha lämnat? Hur skulle du beskrivas med avseende på socialt engagemang, fritids- och andra intressen?

Var krass – talaren skönmålar inte! Talaren pratar inte om dina ambitioner, talaren nämner det du faktiskt levt efter. Det kan vara smärtsamt men nyttigt.

Här kanske det kommer fram beskrivningar som att ingen kom dig riktigt nära för att du inte berättade om det svåraste eller att du arbetade för mycket på bekostnad av dina barn. Kanske ville du mycket men vågade inte förändra din livsföring.

 

Instruktion del 2

I denna del ska du föreställa dig vad talaren hade sagt om du levt enligt dina sanna värderingar. Vilka värderingar stod du för? Hur vill du bli ihågkommen? Ta din tid i denna delen av övningen. Det behöver inte vara perfekt och glöm inte att syftet är att dina värderingar ska styra dig i ditt liv och dina dagliga beslut. Formulera dem alltså så att de är dina, så att du känner för dem och kan bära med dig dem.

Försök bryta ner de viktigaste värderingarna du kommer fram till. Vad innebär det för just dig att vara en god vän, hur skulle den värderingen efterlevas? Är det viktigt att vara nyfiken eller modig? Vad innebär det i så fall att vara nyfiken eller modig när du är en god vän?

 

TIPS

Var uppmärksam på att det är dina värderingar! Är det du som tycker att det är viktigt att vara nyfiken, eller förväntas det av dig? Är karriären verkligen så viktig för just dig att du offrar det du gör? Ett sätt att upptäcka detta är att fråga dig om värderingarna fortfarande skulle vara viktiga för dig om ingen någonsin skulle få kännedom om dem.

Hör av dig nedan om du har några frågor kring övningen eller vill ha hjälp att hitta en psykolog som passar just dig.

Vill du prata med någon av oss psykologer för 100 kr?
Hör av dig så återkopplar vi och hittar en tid som passar dig.

Var god ange ditt namn.
Var god ange ett giltigt telefonnummer.
Var god ange ett meddelande.

Lägereld
Posted av Lägereld - juli 26, 2020

Lägereld - din samlingsplats för ökat välmående och gemenskap.

Lämna en kommentar

Lägereld
Publicerad av Lägereld

Känner du dig ensam? Ofrivillig ensamhet är antagligen något som alla människor upplever någon gång i livet. 6 av 10 svenskar uppger... (Läs mer)

Lägereld
Publicerad av Lägereld

Många plågas av oro och ångest, speciellt i dessa turbulenta tider. Som tur är finns hjälp att få.... (Läs mer)

Lägereld
Publicerad av Lägereld

Till att börja med vill vi säga att du är stark som tar det här steget! Att ta en första kontakt med... (Läs mer)

Lägereld
Publicerad av Lägereld

No excerpt available.

Lägereld
Publicerad av Lägereld

Hur påverkas du av mörket? Dela med dig av ljus... (Läs mer)

Lägereld
Publicerad av Lägereld

Vad sker i ett psykologsamtal och varför söker så få hjälp i... (Läs mer)

Lägereld
Publicerad av Lägereld

Testa din stressnivå med 10 snabba... (Läs mer)

Lägereld
Publicerad av Lägereld

Många kan nog känna igen sig i att man mår bra av att komma ut i naturen. Nu är det också bevisat... (Läs mer)

Lägereld
Publicerad av Lägereld

Känslan man lever med när man lider av social fobi eller ångest är ofta väldigt svår att sätta ord på. Upplevelsen är... (Läs mer)

Lägereld
Publicerad av Lägereld

Vi lever idag i en allt mer utseendefixerad verklighet. En verklighet som skapar osunda och orimliga ideal som främst drabbar kvinnor. Viktindustrin... (Läs mer)

Julie Franzén
Publicerad av Julie Franzén

No excerpt available.

Julie Franzén
Publicerad av Julie Franzén

Sociala medier så som Instagram, Snapchat och Facebook matar oss ständigt med andras angelägenheter. Vi behöver inte längre befinna oss geografiskt nära... (Läs mer)

Julie Franzén
Publicerad av Julie Franzén

Det finns metoder för att läka ditt brustna hjärta.... (Läs mer)

Julie Franzén
Publicerad av Julie Franzén

Många är ständigt missnöjda, trots att de har ett bra liv. Det finns lyckostrategier som visat sig ge goda resultat för att... (Läs mer)

Magdalena Wagner
Publicerad av Magdalena Wagner

FACE Covid - hur ska man bemöta krisen? Dr. Russ Harris delar med sig av praktiska steg för att hantera... (Läs mer)

Hana Jamali
Publicerad av Hana Jamali

För två veckor sedan (16e mars) gästade Lägerelds psykolog och relationsexpert Hana Jamali P4 i Göteborg för att diskutera den oro som... (Läs mer)

Julie Franzén
Publicerad av Julie Franzén

De flesta vet precis vad de behöver göra för att komma i form igen, fysiskt, efter ledigheten. Men hur är det med... (Läs mer)

Julie Franzén
Publicerad av Julie Franzén

Som psykolog får jag ofta frågan: ”Hur blir jag av med mina självkritiska tankar?” En ytterst relevant fråga eftersom att förändra sitt... (Läs mer)

Joel Forsbom
Publicerad av Joel Forsbom

Robert Waldinger håller en inspirerande och ögonöppnande presentation av världens längsta studie i lycka. Hur betydelsefulla är egentligen relationer och vad har... (Läs mer)