fbpx Hoppa till innehåll

Ätstörning

Det finns flera typer av ätstörningar och de kan yttra sig på olika sätt. Ätstörningar ska tas på stort allvar då det är en potentiellt livshotande sjukdom som kan innebära stort lidande för dig och anhöriga. Om du tänker mycket på din kropp och vad du äter kan du lida av en ätstörning. Vanligtvis skapas en sträng och dömande syn på din kropp och dig själv. Ätstörningar kan vara skadligt både fysiskt och psykiskt och det är inte alltid att det syns på utsidan. Gemensamt för ätstörningar är att din självkänsla till stor del styrs av hur du uppfattar din vikt och kroppsform. Det finns ofta en stor diskrepans mellan hur man upplever sig själv och hur andra gör det. Det är med andra ord inte en fråga om hur man ser ut eller hur mycket man väger utan snarare om de känslor och tankar som skapas inom en. Ibland stannar det vid att man vill ändra på sin kropp men om det övergår i ett kontrollbehov där man exempelvis går långt i strävan efter att äta nyttigt eller träna och utvecklar beteenden som inte är hälsosamma kan det vara klokt att prata med någon.

Vanliga varningstecken är att regelbundet hoppa över måltider, äta långsamt, fixera sig vid sin vikt, träning eller att göra sig av med det man ätit genom att t.ex. kräkas. Det är inte ovanligt att ätstörningar kommer gradvis under en längre tid vilket gör att det kan vara svårt att själv se och förstå att det handlar om en sjukdom.

Oavsett vad du känner igen dig i är det viktigt att veta att det går att bli av med. Skam och rädsla är vanligt att man upplever i samband med en ätstörning och det finns risker till missförstånd. Därför är det viktigt att våga öppna upp sig och prata om sina upplevda problem. På Lägereld finns personer med kunskap inom området som med värme och expertis kan hjälpa dig att må bättre.

i Sverige lider av en ätstörning
%
av dessa är diagnostiserade

Boka tid med psykolog hos Lägereld? Hör av dig så ringer vi upp dig och hittar en tid som passar!

Var god ange ditt namn.
Var god ange ett meddelande.

Ätstörning

Lägereld
Publicerad av Lägereld

Vi lever idag i en allt mer utseendefixerad verklighet. En verklighet som skapar osunda och orimliga ideal som främst drabbar kvinnor. Viktindustrin... (Läs mer)

Lägereld
Publicerad av Lägereld

Ätstörningar delas vanligen in i fyra övergripande... (Läs mer)