fbpx Hoppa till innehåll

Första psykologsamtalet

Många människor plågas av oro och ångest och var femte svensk uppger att de fått diagnosen depression. Trots det pratar man lite om det och mörkertalet är stort.

“Psykisk ohälsa är tabubelagt och kunskapen om både besvär och behandlingsmetoder låg. Det faktum att få vet vad som försiggår under ett psykologbesök gör att många tvekar att söka hjälp”

Vad är en depression? Joel sitter med öppna händer

Joel Forsbom är legitimerad psykolog på Lägereld och understryker vikten av att avdramatisera psykisk ohälsa och verkar för att sprida kunskap om vad det handlar om och hur man kan få hjälp.

 

“Kunskapen är tyvärr låg vilket gör att för få söker hjälp. Man pratar inte gärna om det, kanske inte ens med nära vänner eller inom familjen. En vanlig anledning är att man känner skam för att man mår dåligt”.

 

Vad pratar man om i det första samtalet?

I det första samtalet fokuserar man på att definiera problembilden, man går exempelvis igenom bakgrunden till varför man mår som man gör, samt försöker sätta mål och förväntningar med fortsatt behandling, om det anses nödvändigt.

 

“Jag brukar synka förväntningar med patienten i ett tidigt skede. Om det är första gången man pratar med en psykolog brukar jag gå igenom hur en samtalsprocess kan se ut. Gör jag bedömningen att psykologsamtal hjälper personen i fråga så bokar vi in ett uppföljningssamtal. En viktig del i första samtalet är också att lära känna varandra lite och att man som patient får chans att avgöra om man får förtroende för psykologen”

 

Vad är den största utmaningen?

Joel förklarar att det handlar om att våga ta ett första samtal. Även om det kan kännas nervöst så brukar det släppa väldigt snabbt.

 

“De flesta psykologer har hört det mesta förut och är utbildade att lyssna och ge verktyg för att hantera känslor och tankar på ett sätt som får dig att må bättre. Det är modigt att söka hjälp och min uppfattning är att nästan alla mår bättre av att prata med en utomstående expert.”

 

Det är enkelt att boka ett första psykologsamtal och det kostar bara 100 kr. Via Lägerelds app kan du snabbt komma i kontakt leg. psykologer för ett första samtal.

Ladda ned appen boka samtal här

Vill du prata med någon av oss psykologer för 100 kr?
Hör av dig så återkopplar vi och hittar en tid som passar dig.

Var god ange ditt namn.
Var god ange ett giltigt telefonnummer.
Var god ange ett meddelande.

Lägereld
Posted av Lägereld - november 5, 2019

Lägereld - din samlingsplats för ökat välmående och gemenskap.

Lämna en kommentar

Lägereld
Publicerad av Lägereld

Lägereld lanserar skogsterapi i grupp! Ta del av ett 6 veckors program med fysiska träffar varvat med individuella sessioner med fokus på... (Läs mer)

Lägereld
Publicerad av Lägereld

Att ständigt gå runt med en gnagande oro tar på krafterna och gör oss mindre nöjda med livet. Men det går att... (Läs mer)

Lägereld
Publicerad av Lägereld

Övning som syftar till att tydliggöra för dig vad som är viktigt i just ditt... (Läs mer)

Lägereld
Publicerad av Lägereld

Känner du dig ensam? Ofrivillig ensamhet är antagligen något som alla människor upplever någon gång i livet. 6 av 10 svenskar uppger... (Läs mer)

Lägereld
Publicerad av Lägereld

Många plågas av oro och ångest, speciellt i dessa turbulenta tider. Som tur är finns hjälp att få.... (Läs mer)

Lägereld
Publicerad av Lägereld

Till att börja med vill vi säga att du är stark som tar det här steget! Att ta en första kontakt med... (Läs mer)

Lägereld
Publicerad av Lägereld

No excerpt available.

Lägereld
Publicerad av Lägereld

Hur påverkas du av mörket? Dela med dig av ljus... (Läs mer)

Lägereld
Publicerad av Lägereld

Testa din stressnivå med 10 snabba... (Läs mer)

Lägereld
Publicerad av Lägereld

Många kan nog känna igen sig i att man mår bra av att komma ut i naturen. Nu är det också bevisat... (Läs mer)