fbpx Hoppa till innehåll

Första psykologsamtalet

Många människor plågas av oro och ångest och var femte svensk uppger att de fått diagnosen depression. Trots det pratar man lite om det och mörkertalet är stort.

“Psykisk ohälsa är tabubelagt och kunskapen om både besvär och behandlingsmetoder låg. Det faktum att få vet vad som försiggår under ett psykologbesök gör att många tvekar att söka hjälp”

Vad är en depression? Joel sitter med öppna händer

Joel Forsbom är legitimerad psykolog på Lägereld och understryker vikten av att avdramatisera psykisk ohälsa och verkar för att sprida kunskap om vad det handlar om och hur man kan få hjälp.

 

“Kunskapen är tyvärr låg vilket gör att för få söker hjälp. Man pratar inte gärna om det, kanske inte ens med nära vänner eller inom familjen. En vanlig anledning är att man känner skam för att man mår dåligt”.

 

Vad pratar man om i det första samtalet?

I det första samtalet fokuserar man på att definiera problembilden, man går exempelvis igenom bakgrunden till varför man mår som man gör, samt försöker sätta mål och förväntningar med fortsatt behandling, om det anses nödvändigt.

 

“Jag brukar synka förväntningar med patienten i ett tidigt skede. Om det är första gången man pratar med en psykolog brukar jag gå igenom hur en samtalsprocess kan se ut. Gör jag bedömningen att psykologsamtal hjälper personen i fråga så bokar vi in ett uppföljningssamtal. En viktig del i första samtalet är också att lära känna varandra lite och att man som patient får chans att avgöra om man får förtroende för psykologen”

 

Vad är den största utmaningen?

Joel förklarar att det handlar om att våga ta ett första samtal. Även om det kan kännas nervöst så brukar det släppa väldigt snabbt.

 

“De flesta psykologer har hört det mesta förut och är utbildade att lyssna och ge verktyg för att hantera känslor och tankar på ett sätt som får dig att må bättre. Det är modigt att söka hjälp och min uppfattning är att nästan alla mår bättre av att prata med en utomstående expert.”

 

Det är enkelt att boka ett första psykologsamtal och det kostar bara 100 kr. Via Lägerelds app kan du snabbt komma i kontakt leg. psykologer för ett första samtal.

Ladda ned appen boka samtal här

Vill du prata med någon av oss psykologer?
Hör av dig så återkopplar vi och hittar en tid som passar dig.

Lägereld
Posted av Lägereld - november 5, 2019

Lägereld - din samlingsplats för ökat välmående och gemenskap.

Lägereld
Publicerad av Lägereld

Explore Stravito's journey in revolutionizing workplace culture within the startup realm. Embracing Lägereld's innovative services, this Swedish startup has set a new... (Läs mer)

Lägereld
Publicerad av Lägereld

Building a culture of feedback in an organization can help to foster growth, learning, and continuous improvement. The following are some principles... (Läs mer)

Lägereld
Publicerad av Lägereld

Den 5 juli är Lägereld i Almedalen och pratar om hur vi kan påbörja en förändringsresa mot mer hållbara och välmående organisationer.... (Läs mer)

Lägereld
Publicerad av Lägereld

Nya studier visar att empati är en av de viktigaste ledaregenskaperna för att skapa produktiva och välmående organisationer.... (Läs mer)

Lägereld
Publicerad av Lägereld

Vi fick en pratstund med Hanna Holmberg, leg. psykolog och företagskonsult om vikten av sk. psykologisk trygghet för att skapa välmående arbetsplatser... (Läs mer)

Lägereld
Publicerad av Lägereld

Try the Placebo Breath Program between April 1-21. First 7 days for... (Läs mer)

Lägereld
Publicerad av Lägereld

Tisdagen 24/11 2020 röstade hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Stockholm igenom ett förfrågningsunderlag för primärvården i Stockholm som tvingar fram omfattande reformer... (Läs mer)

Lägereld
Publicerad av Lägereld

Hösten är en period som många tycker är tung och svår. Mörkret sänker sig över oss, vi blir inåtvända, trötta och kanske... (Läs mer)

Lägereld
Publicerad av Lägereld

Lägereld lanserar skogsterapi i grupp! Ta del av ett 6 veckors program med fysiska träffar varvat med individuella sessioner med fokus på... (Läs mer)

Lägereld
Publicerad av Lägereld

Att ständigt gå runt med en gnagande oro tar på krafterna och gör oss mindre nöjda med livet. Men det går att... (Läs mer)