fbpx Hoppa till innehåll

Olyckligt kär

Olyckligt kär

Det finns tillstånd som vi förväntas kunna hantera utan professionell hjälp. Ett bra exempel på det är att vara olyckligt kär. Men förlusten av en kärleksrelation eller att lida av obesvarad kärlek är bland det mest smärtsamma en människa kan vara med om. Och många gånger behöver vi professionell hjälp för att kunna hantera det. Så om du lider av kärlekssorg / olycklig kärlek och känner att det tar över ditt liv, tveka inte att söka hjälp. Du är inte ensam om att befinna dig i den situationen, tvärt om så är det väldigt vanligt. Så låt oss tala klarspråk om kärlekssorg och hur smärtsamt det faktiskt kan vara.

hur.kommer.jag.över.mitt.ex

Vanliga reaktioner

Att bli lämnad av den person som står en allra närmast – den som sett alla ens sidor och som lovat att älska en för alltid – är inte bara smärtsamt utan ofta rent ut sagt traumatiskt. Det chockartade beskedet kan i början vara svårt att förstå. Som en hemsk mardröm du aldrig vaknar upp ifrån. Snart står det klart för dig att det är verklighet – det nya vanliga. Du har blivit lämnad av den människa som betyder mest av allt för dig och det gör så fruktansvärt ont. Du kan inte längre tänka logiskt, har ingen aptit och kan inte sova, än mindre sköta ditt jobb. Kanske tappar du till och med lusten att leva. Och faktum är att smärtan inte endast är psykisk. Studier gjorda på personer som nyligen blivit avvisade visar att deras smärtcentrum i hjärnan aktiveras då de får se bilder på sin före detta partner samtidigt som de tänker på att de blivit avvisade. Den smärta vi upplever då vi blivit avvisade är alltså neurologiskt besläktad med fysisk smärta. Parallellt med smärtan och saknaden kommer frågorna. Varför blev jag lämnad? Vad gjorde jag för fel? Varför slutade hen att älska mig? Och den den värsta farhågan av alla:

”Hände detta för att jag inte är bra nog?”

Frågorna finns med dig varje vaken stund på dygnet. Det är inte ovanligt att söka information om sin före detta partner via sociala medier eller gemensamma vänner. Du vill veta var din före detta befinner sig, gör och tänker. Du frågar dig ifall hen är lika ledsen och upprörd som du och om det finns någon chans till återförening. Behovet av att ta kontakt kan vara överväldigande och du kan inte motstå impulsen att söka upp ditt ex, i övertygelsen om att allt kommer bli bra om ni bara får prata. Du dyker upp där hen bor, ringer flera gånger om dagen trots att din före detta gjort klart att hen inte vill ha någon kontakt. Den ständiga klumpen i magen, all oro och besattheten av att komma i kontakt med ditt ex får dig att tro att du tappat förståndet.

Dina vänner säger till dig att du måste släppa taget, att det inte var rätt för dig och att du förtjänar någon bättre. Men du förstår inte hur du ska kunna släppa taget om den enda person som kan få dig att må bra igen.

Kärlekssorg är ett allvarligt tillstånd

Det finns inget utrymme för sårbarhet i dagens samhälle. Vi förväntas sörja på ett socialt accepterat sätt genom att gråta ut hos vänner, äta choklad och dricka för många drinkar. Därefter ska vi börja träna yoga eller crossfit, finna harmoni, för att sedan träffa någon ny och leva lyckliga i alla våra dagar. När du inte stämmer in på den mallen har du inte längre bara ett brustet hjärta och en sårad självkänsla. Du har också lurats att tro att du är ovanligt svag eller har en psykologisk skada eftersom du har så svårt att släppa din före detta partner. Det är du inte, du är fullt normal. Sanningen är att det finns för lite kunskap i samhället om vad hjärtesorg egentligen innebär. Att bli avvisade och lämnade har nämligen betydligt större effekter på oss fysiologiskt än vad många tror. När du förlorar en betydelsefull person upplever din kropp och ditt psyke det som ett direkt hot mot din överlevnad. Det är därför vanligt att känna panik snarare än sorg, i det första skedet.

Programmerade att skapa relationer

Varför reagerar vi så starkt på avvisanden och separationer? Förklaringen hittar vi i evolutionspsykologin. Från ett evolutionärt perspektiv är kärlek avgörande för vår överlevnad. För ca 100.000 år sedan då människan uppkom som art stod vi inför stora utmaningar. Vi skiljde oss från andra däggdjur på så vis att vi inte var utrustade med päls eller klor. Allt vi hade var våra hjärnor och varandra. Utan en partner eller en grupptillhörighet skulle vi inte överleva.  Förmågan att förälska oss och kunna knyta an till en annan människa säkrade inte enbart fortplantning utan fick människor att hålla samman tillräckligt länge för att uppfostra starka och friska barn som i sin tur kunde föra sina gener vidare. Eftersom kärlek är avgörande för människans fortlevnad har denna förmåga inte lämnats åt slumpen. Vi har utrustats med specifika strukturer i hjärnan som försäkrar att vi ska förälska oss och knyta an. När systemet väl satts igång är det mycket svårt att stänga av.

Vad händer i hjärnan?

Första symtomet på att du är kär är att personen i fråga dyker upp i dina tankar oavbrutet och du får fjärilar i magen. Som psykolog har jag en mindre charmig beskrivning av tillståndet, nämligen att du lider av påträngande tankar och ångest.

Dopamin

Det som händer rent kemiskt när du blir kär är att hjärnan får sig en dusch av dopamin. Dopamin är det belöningsämne som frisätts till exempel när någon är snäll mot oss, när vi äter choklad eller när vi blir nöjda på andra vis. Men att bli förälskad leder till ett betydligt större dopaminpåslag än att äta en chokladkaka och det är därför den euforiska känslan blir så stark.

Serotonin

Samtidigt som dopaminet ökar minskar nivån av serotonin, vilket är den neurotransmittor  som ansvarar för känslor av frid, tillfredsställelse och välmående.  Det gör att du känner dig orolig, rastlös och som besatt av tanken på den du älskar. Det gör också att du blir mer impulsiv. Förenklat kan man säga att dopamin fungerar som en gas i hjärnans nervceller, medan serotonin bromsar. Och vid förälskelse får dopaminet trampa gasen i botten utan inblandning av bromsen serotonin. Därför kan det gå väldigt fort! Insikten om den kemiska processen som försiggår i hjärnan när man är förälskad gör det lättare att förstå varför man kan känna sig beroende av en partner eller ett ex. Och forskning tyder faktiskt på att kärleken kan vara grunden till alla olika former av beroende som människan riskerar att utveckla. Kokain stimulerar till exempel de euforiska känslor vi upplever när vi blir kära medan opiater stimulerar den känsla av lugn och trygghet vi känner när vi är i en trygg relation med någon som älskar oss.  Vi blir alltså beroende av olika kemiska substanser eftersom de kapar det system som ursprungligen skapades i syfte att föra människor samman. Kärlek verkar vara vårt belöningssystems ursprungliga funktion.

Att bli lämnad – en fysiologisk protest

Vi är alltså programmerade att skapa starka band till varandra. När denna anknytning är hotad reagerar vårt kärlekssystem med en stark protestrespons som syftar till att återskapa relationen. Forskning visar att personer med hjärtesorg uppvisar samma neurologiska aktivitet som personer som är nyförälskade. Vi blir rastlösa, får en ökad puls och ett förhöjt blodtryck samt ett påslag av stresshormonerna adrenalin och kortisol. Under protestfasen gör vårt biologiska kärlekssystem allt för att återskapa kärleksrelationen. Vi blir som besatta av att återförenas med vårt ex, tenderar att endast se det positiva med partnern och relationen, hur otillfredsställande relationen än var. Denna respons går att finna både hos den som blir avvisad och den som avvisar.

Att komma över sitt ex

Förnuft vs känsla

Det är inte ovanligt att uppleva en konflikt mellan hjärta och hjärna i efterdyningarna av en separation. Två krafter drar dig åt olika håll. Hjärnan försöker få dig att gå vidare medan hjärtat känner sig som en slav under kärleken och gör allt för att återskapa kontakt med exet. Och ofta lyckas den mer primitiva sidan få med hjärnan på tåget och hjärnan börjar finna bevis på att den primitiva kärleksdriften har rätt. Så starkt är vårt biologiska kärlekssystem! Ett bra förhållningssätt i detta dilemma är att acceptera sina känslor, processa dem och trösta dem. Försök således att inte agera på dina känslor utan agera istället i enlighet med dina värderingar och långsiktiga mål. Tänk på att känslorna är styrda av ett biologiskt inprogrammerat system och att det inte alltid jobbar för rätt sak, även om det känns så i stunden.

Processa

Efter en separation är man ofta fylld av känslor, tankar och frågor som man inte får någon ordning på och som behöver processas. Ett sätt att få ordning på detta är att sätta ord på sina tankar och känslor. Detta kan man göra genom att föra dagbok, prata med vänner som gått igenom samma sak eller ta hjälp av en psykolog.

Sörj

Tillåt dig själv att sörja. Ha medkänsla med dig själv och visa förståelse för att du går igenom en tuff tid och att du inte kan förvänta dig att du ska prestera på topp. Du har en period framför dig då du inte kommer att må speciellt bra. Fundera över vilka aktiviteter och situationer som får dig att må bättre och undvik situationer där du inte kan vara dig själv.  Undvik också att fatta större livsbeslut precis efter en separation. Att raka av håret, skaffa en tatuering eller flytta till Ibiza kan kännas som ett bra beslut i stunden men kan blir något som du ångrar när du känner dig som dig själv igen. Om du måste ta avgörande beslut, som till exempel att sälja ett hus vid en skilsmässa, ta hjälp av sakkunniga i frågan.

Bryt kontakten

För att kunna gå vidare är det bäst att, för en tid framöver, inte ha någon kontakt med sitt ex. Det är en stor utmaning då vårt inprogrammerade kärlekssystem kommer göra allt i sin makt för att driva oss tillbaka till kärleksobjektet i fråga. Det är lättare att bryta kontakten med sin före detta partner fysiskt än mentalt, det vill säga att sluta tänka på personen ifråga. I brist på möten i verkliga livet tar minnet vid. Du går igenom konversationer och händelser i huvudet och bibehåller på så sätt den emotionella kontakten med ditt ex. All kontakt, både fysisk och psykisk, förstärker den biologiska kopplingen vi är programmerade att känna inför en partner. Möten, i minnet, verkligheten eller via sociala medier sätter igång en dopamindusch som leder till mer ångest, starkare längtan och ett förlängt lidande. För att uttrycka det enkelt: ju mer kontakt du har med ditt ex desto längre tid kommer det ta att komma över hen. Att ha så lite kontakt som möjligt med sin före detta partner, på alla plan, är allmänt sett den bästa medicinen.  Undvik situationer/platser där du riskerar att möta hen eller som kan trigga igång minnen och tankar. Att förbjuda sig själv att tänka på någon eller något är sällan hjälpsamt. Däremot kan du ersätta dina tankar med något annat. Varje gång du kommer på dig själv med att älta ditt ex säger du ”STOPP” och så övergår du till att tänka på något annat, till exempel planer för helgen eller vad du ska äta till middag. Fortsätt öva på att ersätta tankar och ha förståelse för att det tar tid och kräver övning.

Ha tålamod

Tiden är din bästa vän när det gäller att komma ur en kärlekssorg. Precis som det tar tid att läka en bruten arm tar det det tid att läka emotionell skada. Efter en operation eller såromläggning får vi ofta informationen att söka hjälp om det uppstår en infektion eller andra komplikationer. Detsamma gäller kärlekssorg. Att ta sig igenom en separation tar olika lång tid beroende på hur länge du varit i relationen, hur stark anknytningen var och om vi har ”bra mentalt läkkött”. Det är därför svårt att säga hur lång tid läkningsprocessen tar. Men om du efter sex månader fortfarande varken kan äta, sova eller sköta ditt jobb kan det vara en god idé att söka professionell hjälp.

Vill du prata med någon av oss psykologer?
Hör av dig så återkopplar vi och hittar en tid som passar dig.

Julie Franzén
Posted av Julie Franzén - augusti 21, 2019

Hej! Jag har arbetat som psykolog sedan 2011 inom barn- och ungdomspsykiatrin och på vårdcentral. Sedan 2016 är jag privatpraktiserande psykolog...

Julie Franzén
Publicerad av Julie Franzén

Att lida av PMS kan vara alldeles förfärligt. Det beskrivs ofta som en känslomässig berg-och dalbana där man kastas mellan förtvivlan och... (Läs mer)

Julie Franzén
Publicerad av Julie Franzén

No excerpt available.

Julie Franzén
Publicerad av Julie Franzén

Sociala medier så som Instagram, Snapchat och Facebook matar oss ständigt med andras angelägenheter. Vi behöver inte längre befinna oss geografiskt nära... (Läs mer)

Julie Franzén
Publicerad av Julie Franzén

Det finns metoder för att läka ditt brustna hjärta.... (Läs mer)

Julie Franzén
Publicerad av Julie Franzén

Många är ständigt missnöjda, trots att de har ett bra liv. Det finns lyckostrategier som visat sig ge goda resultat för att... (Läs mer)

Julie Franzén
Publicerad av Julie Franzén

Hur visar du din kärlek? Genom att förstå varandras kärleksspråk kan vi skapa bättre relationer till nära och... (Läs mer)

Julie Franzén
Publicerad av Julie Franzén

The COVID-19 pandemic constitutes a major threat all over the world right now. It creates a psychological pandemic of fear, increasing the... (Läs mer)

Julie Franzén
Publicerad av Julie Franzén

Everyone reacts differently to stressful situations. How you respond to the current outbreak can depend on previous experiences, personality, mental health condition... (Läs mer)

Julie Franzén
Publicerad av Julie Franzén

How to take care of our mental... (Läs mer)

Julie Franzén
Publicerad av Julie Franzén

De flesta vet precis vad de behöver göra för att komma i form igen, fysiskt, efter ledigheten. Men hur är det med... (Läs mer)

Petra Wetterholm
Publicerad av Petra Wetterholm

I TV4 morgon fick jag det stora nöjet att introducera skogsbad när det kom med på den svenska nyordslistan... (Läs mer)

Lägereld
Publicerad av Lägereld

Tisdagen 24/11 2020 röstade hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Stockholm igenom ett förfrågningsunderlag för primärvården i Stockholm som tvingar fram omfattande reformer... (Läs mer)

Julie Franzén
Publicerad av Julie Franzén

Att lida av PMS kan vara alldeles förfärligt. Det beskrivs ofta som en känslomässig berg-och dalbana där man kastas mellan förtvivlan och... (Läs mer)

Lägereld
Publicerad av Lägereld

Hösten är en period som många tycker är tung och svår. Mörkret sänker sig över oss, vi blir inåtvända, trötta och kanske... (Läs mer)

Lägereld
Publicerad av Lägereld

Övning som syftar till att tydliggöra för dig vad som är viktigt i just ditt... (Läs mer)

Julie Franzén
Publicerad av Julie Franzén

No excerpt available.

Julie Franzén
Publicerad av Julie Franzén

Sociala medier så som Instagram, Snapchat och Facebook matar oss ständigt med andras angelägenheter. Vi behöver inte längre befinna oss geografiskt nära... (Läs mer)

Julie Franzén
Publicerad av Julie Franzén

Det finns metoder för att läka ditt brustna hjärta.... (Läs mer)

Julie Franzén
Publicerad av Julie Franzén

Många är ständigt missnöjda, trots att de har ett bra liv. Det finns lyckostrategier som visat sig ge goda resultat för att... (Läs mer)