fbpx Hoppa till innehåll

The 5 love languages

Falling in love is easy. Staying in love – that’s the challenge! 

Hur visar du din partner kärlek?

Människor tenderar att uttrycka kärlek på samma sätt som de föredrar att få kärlek. Fundera en stund över ditt sätt att uttrycka kärlek till din partner, familj eller andra signifikanta andra. Bygger det på din upplevelse av hur man visar kärlek eller din partners?

Gary Chapman är känd för sin bok The Five Love Languages. Enligt honom finns det fem sätt att ge och ta emot kärlek och han refererar till dessa som de fem kärleksspråken. Varje person har, enligt denna teori, ett primärt och ett sekundärt kärleksspråk.

 

De 5 kärleksspråken

Affirmationer

Personer som talar detta kärleksspråk använder, enligt Chapman, ord för att bekräfta andra. De sätter stort värde på att få höra att de är älskade och uppskattade. Hårda ord kan sätta djupa spår och vara svåra att förlåta för personer med detta kärleksspråk.

Kvalitetstid

Detta språk handlar om att ge dina nära och kära din odelad uppmärksamhet. Allt från mysiga middagar hemma till aktiviteter på tu man hand gör att en person med kvalitetstid som primärt språk känner sig älskad. Att ställa in en träff eller vara upptagen av telefonen kan upplevas mycket sårande för dessa personer.

Få presenter

Enligt Chapman känner sig personer med detta kärleksspråk sig mest älskade när de får en betydelsefull och genomtänkt present. Det får dem att känna sig uppskattade och sedda.

Tjänster

Människor som använder detta kärleksspråk lever efter principen handling säger mer än ord. En hjälpande hand i hemmet, på jobbet eller med bilen ger dem upplevelsen av att vara älskade.

Fysisk beröring

En person som talar kärleksspråket fysisk beröring sätter högt värde på kroppslig kontakt, och då inte enbart sexuell kontakt. Att hålla handen, få en kram eller bli kliade på ryggen är exempel på handlingar som får dessa personer att känna sig älskade och trygga.

Språkförbistringar

Kärlek är det enda som växer när vi slösar med den

Du är förmodligen medveten om dina kärleksspråk även om du inte använder en specifik term. Men frågan är om du känner till din partners? I de bästa av världar har du och din partner samma kärleksspråk och känner er älskade och sedda av varandra. Men vad händer om så inte är fallet? Ja, då kan du överösa din partner med kärlek utan att din partner känner sig älskad. Om du till exempel har fysisk beröring och affirmationer som kärleksspråk medan din partner har tjänster och kvalitetstid,  är det lätt hänt att din partners kärlekshandlingar går dig förbi. Du förväntar dig kramar, kyssar och ömhetsintygelser och ser inte de nya vinterdäcken på din bil eller den romantiska middagen din partner lagat åt er för att fira in helgen. Din partner känner sig tagen för givet och du känner dig oälskad. Trots att ni båda slösar med kärleken växer den inte.  Man kan jämföra det med en språkförbistring, man talar förbi varandra eller förstår inte det språk som används. Men istället för att växla språk, och på så sätt göra dig förstådd, fortsätter du att tala samma språk. Du slösar både tid och energi.

Lär er varandras kärleksspråk

En god vän berättade för mig att hennes pappa var fåordig och hade svårt att sätta ord på sina känslor. Han sa sällan att han älskade henne. Men han såg alltid till att det fanns ved i vedkorgen i sommarstugan när hon åkte dit, så att hon skulle slippa gå ut i mörkret och hämta ved. Han hjälpte henne att fixa praktiska saker i huset och hjälpte henne att byta till vinterdäck. Hennes pappa är ett tydligt exempel på någon som har tjänster som primärt kärleksspråk. Det visste min vän om, hon kände sig därför älskad av sin pappa trots att hennes primära kärleksspråk var affirmationer.

Om du vill förbättra din relation och få kärleken att växa, ta reda på din partners kärleksspråk. Se också till att din partner förstår ditt kärleksspråk. Ett sätt att ta reda på partnerns språk är att observera sättet på vilket hen uttrycker kärlek till andra. Titta på vad de klagar över mest och vad de oftast ber om från sina signifikanta andra. På webbsidan www.5lovelanguages.com kan du och din partner göra ett test för att ta reda på vilka kärleksspråk ni använder er mest av.

Vill du prata med någon av oss psykologer?
Hör av dig så återkopplar vi och hittar en tid som passar dig.

Julie Franzén
Posted av Julie Franzén - maj 14, 2020

Hej! Jag har arbetat som psykolog sedan 2011 inom barn- och ungdomspsykiatrin och på vårdcentral. Sedan 2016 är jag privatpraktiserande psykolog...

Julie Franzén
Publicerad av Julie Franzén

Att lida av PMS kan vara alldeles förfärligt. Det beskrivs ofta som en känslomässig berg-och dalbana där man kastas mellan förtvivlan och... (Läs mer)

Julie Franzén
Publicerad av Julie Franzén

No excerpt available.

Julie Franzén
Publicerad av Julie Franzén

Sociala medier så som Instagram, Snapchat och Facebook matar oss ständigt med andras angelägenheter. Vi behöver inte längre befinna oss geografiskt nära... (Läs mer)

Julie Franzén
Publicerad av Julie Franzén

Det finns metoder för att läka ditt brustna hjärta.... (Läs mer)

Julie Franzén
Publicerad av Julie Franzén

Många är ständigt missnöjda, trots att de har ett bra liv. Det finns lyckostrategier som visat sig ge goda resultat för att... (Läs mer)

Julie Franzén
Publicerad av Julie Franzén

The COVID-19 pandemic constitutes a major threat all over the world right now. It creates a psychological pandemic of fear, increasing the... (Läs mer)

Julie Franzén
Publicerad av Julie Franzén

Everyone reacts differently to stressful situations. How you respond to the current outbreak can depend on previous experiences, personality, mental health condition... (Läs mer)

Julie Franzén
Publicerad av Julie Franzén

How to take care of our mental... (Läs mer)

Julie Franzén
Publicerad av Julie Franzén

De flesta vet precis vad de behöver göra för att komma i form igen, fysiskt, efter ledigheten. Men hur är det med... (Läs mer)

Julie Franzén
Publicerad av Julie Franzén

Som psykolog får jag ofta frågan: ”Hur blir jag av med mina självkritiska tankar?” En ytterst relevant fråga eftersom att förändra sitt... (Läs mer)