fbpx Hoppa till innehåll

Då är det dags att ta kontakt med en psykolog

Jag är en bluff som snart kommer att bli avslöjad – känner du igen tanken? Du är inte ensam. Det här är en av de vanligaste katastroftankarna, och i dagens prestationssamhälle mår allt fler dåligt och kämpar med att leva upp till höga krav. 

Alla människor står någon gång inför tuffa utmaningar i livet och visst är det sunt att försöka hantera de krav man ställs inför, men det finns en gräns. Många söker dock hjälp först när de når ett becksvart mörker. Det förklarar den legitimerade psykologen Joel Forsbom som berättar om en grupp som är särskilt benägen till det här beteendet.

– En stor skara är stresspatienter som söker hjälp i ett sent stadium. Många ser sitt psykiska lidande som ett misslyckande; att de inte klarar av sitt liv och därför är svaga. För en utmattad person finns ofantliga konsekvenser för sig själv och för omgivningen – och det finns inga garantier för att man någonsin kommer tillbaka till hundra procent. Om du går i tankarna om att söka hjälp så är det med stor sannolikhet det du borde göra.

”Slowmotion mot en kris”

Johan är en av alla människor som drabbats av utmattningsdepression och hans resa kantades inte av någon dramatisk livshändelse. Det var småsaker som fick honom ur kurs och in i det sista trodde han att saker skulle lösa sig själv. I och med en förändrad arbetssituation började vardagen skava och den negativa spiralen var igång. Han tvivlade mer på sig själv och drog sig undan från sociala sammanhang.

– Jag ville inte att folk skulle genomskåda mig. Se att jag var dålig. Jag hittade alltid en anledning att skjuta på problemet. Det kändes som att jag gick i slowmotion mot en kris men gjorde inget åt det. En dag rasade allt ihop och jag kom inte ur sängen, säger han.

Efter hjälp från sin omgivning fick Johan kontakt med en psykolog vilket blev vändningen som fick honom på fötter igen. Många går igenom situationer likt Johans, och försöker hantera situationen på egen hand istället för att söka hjälp. Joel Forsbom berättar vad detta ofta beror på.

”Hundra vinster i att visa sårbarhet”

– Att söka hjälp ser många som ett kvitto på att de tappat kontrollen över sitt liv, säger han och jämför psykisk ohälsa vid en fysisk skada. Om du skadar din arm skulle ingen tycka att du är svag om du söker vård. Varför är det så när det kommer till psykisk ohälsa? Ingen har allt under full kontroll och det finns inga vinster i att försöka framstå som det. Däremot finns hundra vinster i att visa sårbarhet.

Att samtala med en psykolog kan hjälpa dig att bryta destruktiva mönster och på så vis förebygga framtida psykisk ohälsa. Genom att förstå hur du och dina tankar fungerar kan du må bättre samt få lättare att upptäcka eventuella varningsflaggor framöver och således snabbt kunna agera.

Ta plats runt lägerelden

Hos Lägereld kan människor komma i kontakt med likasinnade och psykologer utan att behöva lämna sitt hem. Via videosamtal kan varje person stanna i sin trygga vrå och samtidigt öka sitt välmående. På Lägereld finns också information om psykisk ohälsa samt psykologers historier och tips.

– Vi försöker avdramatisera och lyfta seriösa frågor på ett inspirerande och personligt sätt, förklarar grundarna Staffan Steneryd och Martin Stolt som båda har erfarenhet av psykisk ohälsa.

– De flesta som kommer ut från ett psykologsamtal känner sig genast mer normala och förstår att de brottas med ett ganska vanligt fenomen som går att förstå. En studie visade att en av de vanligaste katastroftankarna var att: ”Jag är en bluff som snart kommer att bli avslöjad”. Vi gör alla vårt bästa men känner oss ändå otillräckliga.

Om vi vågar vara sårbara kan vi dels sänka kraven om den perfekta fasaden, men också finna stöd i varandra. Det går att vända den negativa spiralen, tillägger Joel Forsbom.

Vill du prata med någon av oss psykologer?
Hör av dig så återkopplar vi och hittar en tid som passar dig.

Joel Forsbom
Posted av Joel Forsbom - november 5, 2019

Hej! Jag är senior psykolog och kliniskt ansvarig psykolog på Lägereld. Jag har erfarenhet av behandling av både barn och vuxna,...

Joel Forsbom
Publicerad av Joel Forsbom

Panikångest är väldigt skrämmande för den som drabbas. Det är ofarligt men orsakar ofta stort lidande för den som drabbas. Som tur... (Läs mer)

Joel Forsbom
Publicerad av Joel Forsbom

Robert Waldinger håller en inspirerande och ögonöppnande presentation av världens längsta studie i lycka. Hur betydelsefulla är egentligen relationer och vad har... (Läs mer)

Joel Forsbom
Publicerad av Joel Forsbom

Det finns inget utdrag eftersom detta är ett skyddat... (Läs mer)

Joel Forsbom
Publicerad av Joel Forsbom

I denna video beskriver jag kort en vanlig övning som används inför och i början av... (Läs mer)

Joel Forsbom
Publicerad av Joel Forsbom

Joel Forsbom förklarar vad en depression är.... (Läs mer)

Petra Wetterholm
Publicerad av Petra Wetterholm

I TV4 morgon fick jag det stora nöjet att introducera skogsbad när det kom med på den svenska nyordslistan... (Läs mer)

Lägereld
Publicerad av Lägereld

Lägereld lanserar skogsterapi i grupp! Ta del av ett 6 veckors program med fysiska träffar varvat med individuella sessioner med fokus på... (Läs mer)

Julie Franzén
Publicerad av Julie Franzén

Sociala medier så som Instagram, Snapchat och Facebook matar oss ständigt med andras angelägenheter. Vi behöver inte längre befinna oss geografiskt nära... (Läs mer)

Lägereld
Publicerad av Lägereld

Testa din stressnivå med 10 snabba... (Läs mer)

Daniel Ek
Publicerad av Daniel Ek

Daniel Ek förklarar en av anledningarna till varför människan trots bättre levnadsvillkor känner sig mer stressade än... (Läs mer)

Lägereld
Publicerad av Lägereld

Vi lever längre och är friskare än någon gång tidigare i människans historia. Ändå äter över en miljon svenskar medicin mot depression.... (Läs mer)

Daniel Ek
Publicerad av Daniel Ek

Daniel Ek förklarar fenomenet stress och hur och varför vi blir... (Läs mer)

Lägereld
Publicerad av Lägereld

When stress got to be too much for TED Fellow Sangu Delle, he had to confront his own deep prejudice: that men... (Läs mer)

Lägereld
Publicerad av Lägereld

Dom talar om självskadebeteenden, om emotionellt instabil personlighetsstörning (borderline), om emotionell smärta, om självskada som distraktion, självmordsförsök, desperation, att vara fånge i... (Läs mer)